Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Макроикономическите данни за България са стабилни

Нено Ненов, икономист, Investbook, 15.09.2017

Към настоящия момент макроикономическите данни са стабилни. Миналата, тази  и следващите две години реализираме икономически растеж. Това заяви икономистът Нено Ненов в ефира на “Investbook”  с водещ Димитър Вучев.

По думите му прогнозите сочат между 2,8% и 3,1%.

„Лошото в случая е, че икономическият ни растеж се дължи изцяло на външни фактори като еврофондовете и възстановяването и развитието на страните. Но е съпроводено и с външнотърговския ни баланс, който е положителен“, каза още икономистът. 

Ненов отбеляза, че износът е по-голям от вноса, но през последните няколко тримесечия се наблюдава изпреварване от страна на вноса.

„2018 според мен ще бъде напълно аналогична на тази година, тъй като понятието „стабилност“ е широко възприето от цялата политическа общност“.

Гостът изрази опасение, че вносът в един момент може да изпревари износа, тъй като е тенденция напоследък да се внася електроника от третия свят.

Можем ли да извлечем позитиви от европредседателството в България? Има ли икономическа логика зад диферсифицираните данъчни ставки?

 

Последни новини
Още от Investbook