Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

България – един от лидерите на международните олимпиади по информатика

Проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика, и Константин Каменов, медалист от състезанието, Investbook, 01.09.2017

Българските състезатели са на първите места в младежките олимпиади по информатика, като страната ни е на пето място във вечната световна ранглиста.

Това каза в интервю пред бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова президентът на Международната олимпиада по информатика проф. Красимир Манев. В разговора взе участие и 14-годишният олимпийски медалист по информатика Константин Каменов.Предаването е Investbook, водещият - Димитър Вучев.

Интервюто с двамата е в светлината на предстоящото домакинство на България на Европейска младежка олимпиада – EJOI, която ще се проведе от 7 до 13 септември. В състезанието ще вземат участие близо 100 състезатели до 15 - годишна възраст от 22 европейски страни. Патрон на EJOI е президентът Румен Радев, еврокомисарят по образованието Тибор Наврачич и еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Интересен факт е, че първата Международна олимпиада по информатика стартира в Правец през 1989. 28 години по-късно България е в ТОП 5 на държавите в световен мащаб по информатика, наред с Китай,САЩ, Русия, Полша и Румъния.

Проф. Манев изведе тенденцията на засилване на доминиращата роля на азиатските държави в сферата. Пример за това е, че от 26 златни медалисти от международната олимпиада, 20 не са европейци.

Искаме да поставим Европа по-широко на картата на световната софтуерна индустрия, България и европейските държави да не наемат китайски и индийски програмисти, а продуктът на нашата софтуерна индустрия да остава тук“, посочи още той.

Светът има нужда от програмисти“, категоричен бе професорът.

Езикът за програмиране се учи лесно, това са думите, с които се пише. Но с тях трябва да се пишат смислени неща, а такива се научават постоянно. Постоянно има все нови и нови неща. Според мен винаги продължаваш да се учиш и да ставаш по-добър програмист. Иначе на професионално ниво, да, иска се много време“, каза на свой ред Константин Каменов.

 

Последни новини
Още от Investbook