Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Приключи ли най-после финансовата криза

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, Investbook, 31.08.2017

На пръв поглед можем да направим извод, че глобалната криза е приключила, но големият въпрос е дали това възстановяване, което се наблюдава, е устойчиво и дали ще доведе до растеж. Това възстановяване доведе до неустойчиво покачване на основните номинални индикатори. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

Когато централните банки, особено водещите, намалят много основните лихви и предприемат изключително нековенционални мерки, те намаляват рисковата премия, свързана с ползването на дълг. Това води до определено поведение на икономическите субекти и се предприемат действия, които изглеждат рационални към настоящия момент, но са много уязвими в по-дългосрочен план, обясни Сиркаров. 

"Хората не осъзнават ефекта от действията на централните банки. Те звучат далечни и отвлечени, а това далеч не е така. Проекцията в бъдеще е Фед да започне намаляването на баланса, но много скоро може отново да мине към намаляване на лихвите". 

Могат ли проблемите да се решават чрез прехвърляне на проблемите от единия джоб в другия и повишава ли се социална им цена? Ще се наложи ли да се преобърне политиката на повишаване на лихвите, зададена от Фед, под политически натиск? 

Последни новини
Още от Investbook