Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Що е то икономика на урбанизацията

Пазарен коментар на Кузман Илиев в Investbook, 24.08.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобална тенденция е да се правят опити да се планира устройството на териториите. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Когато говорим за планиране трябва да се направи една уговорка - не е проблем самото планиране, няма действащ, мислещ проект който да не планира, няма проект, който да бъде извършен без планиране".

Проблемът назрява тогава, когато планирането бъде извършено централно, от някаква администрация, която заради самия факт, че се явява странична на самия процес на случван, на самия пазар на свободните взаимоотношения, на живота, тя е доста по-консервативна, по-статична и невинаги отговаря на динамиката на процесите, каза Илиев. "Често не взима под внимание фактори като цена, стойност, приходи, разходи, печалба, загуба".

Би ли настъпил хаос ако бизнесът взема самостоятелни решения относно устройството на териториите или по-скоро хаосът би евоюлирал в специфичен ред, отговарящ на динамиката на пазара и живота? Възможно ли е дори защитени територии с културна, историческа или екологична ценност да се стопанисват успешно под контрола на пазарните механизми, вместо на плановите? 

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от Investbook