Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Европейската икономика е добре санирана

Петър Ганев в lnvestbook, 24.08.2017

Изказването на Марио Драги бе големият фокус на срещата на нобеловите лауреати по икономика. Това каза старшият икономист в ИПИ Петър Ганев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Това което ми направи впечатление е първо, очаквано, защита на политиките на централните банки след кризата. Припознаване на много грешки до кризата, както и вярата, че неконвенционалните политики на националните банки са дали резултат". 

Това е в тон с изказването, което ЕК направи в свое съобщение до медиите по повод навършването на 10 години от началото на кризата. Виждам от доста институции да казват - ето, минаха 10 години - справихме се. Такъв е тонът и на други институции отвъд океана, каза Ганев.

В някаква степен е така, подчерта гостът. "Мисля, че "справихме се" от гледна точка на институциите може да се каже в смисъл на гасене на много пожари. Много пожари бяха изгасени и в момента европейската икономика изглежда добре санирана". 

На срещата, която все още се провежда и е шеста поред, има изпратени от Българската макроикономическа асоциация трима млади български учени от Икономическия институт на БАН, от Американския университет, от Нов български университет, допълни събеседникът. 

 

Последни новини
Още от Investbook