Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Три примера за регулации, които не работят

Владимир Сиркаров в Investbook, 21.08.2017

Дерегулацията невинаги означава проблеми, а напротив – много често означава разрешаване на проблеми и казуси, които на пръв поглед изглеждат нерешими. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в ефира на „Investbook“ с водещ Димитър Вучев.

Анализаторът разгледа три примера за регулации, които са предимно свързани със САЩ.

Той посочи, че първият от тях е свързан с регулиране на възможността за строителство на жилищни имоти върху определена територия – той започва преди десетилетия.

„В градове като Ню Йорк, Сан Франциско и Маями има поскъпване на имотите с над 60% благодарение на именно такива регулации“.

По думите му това е непреодолима бариера за дадено семейство да отиде в такъв град, за да работи, защото наемите са непоносимо скъпи.

Сиркаров обясни, че втората регулация води до дискриминация на расова основа. Тя бива въведена в 25 щата в САЩ и е свързана с премахване на задължителното отчитане за съдимост.

„При тази регулация работодателите отсявали всички чернокожи, защото вероятността да са криминално проявени е била по-голяма според тях. Преди въвеждането на тази регулация има 7% разлика в кандидатстванията между бели и чернокожи. След въвеждането ѝ разликата става 43%“.

Според анализатора всичко това показва, че опитът за намеса на държавата, дори и добронамерено, води до още по-голяма каша на трудовия пазар.

Коя е третата регулация? 

Последни новини
Още от Investbook