Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Проклятието на силната валута – казусът с тайландския бат

Владимир Сиркаров в Investbook, 22.08.2017

Тайландският бат е най-добре представящата се валута в Азия, като се покачва със 7,8% спрямо американския долар през тази година. Зад този ръст стои солиден икономически фундамент като сериозния ръст на експорта и на икономиката на страната като цяло.

Това обобщи в Investbook с Димитър Вучев ководещият на шоуто за икономика и финанси по Bloomberg TV Bulgaria Boom&Bust Владимир Сиркаров.

Това обаче предизвика опасения от страна на централната банка на Тайланд, че местната валута може да бъде използвана за спекулиране от страна на някои пазарни играчи, които в последствие да се откажат от инвестициите си в батове, което да доведе до срив, посочи той.

„Тайландската централна банка поиска информация за това, какви контрагенти търгуват с валутата, като целта е да се установи колко от тях са чуждестранни и дали има спекула“, каза Сиркаров.

По думите на госта в студиото големият въпрос е това, как би могло акуратно да бъде отчетен спекулативният елемент. Друг проблем са и мерките, обявени от централните банкери в Тайланд за лимитиране на възможностите за спекулация, чрез действия, насочени към овладяване на ръста на валутата, при условие, че подобни намеси на държавата на пазара в исторически план са водили до тежки последствия.

 

Последни новини
Още от Investbook