Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Кои са икономическите перспективи пред Европа

Атанас Пеканов, Австрийски институт за икономически изследвания, Investbook, 17.08.2017

В момента в Европа наблюдаваме възстановяване и връщане към икономическия растеж. Последните данни са доста позитивни. Това коментира Атанас Пеканов от Австрийския институт за икономически изследвания в ефира на предаването „Investbook” с водещ Димитър Вучев.

„Данните са за силен икономически растеж тази година, такъв се очаква и догодина. Също има намаляване на безработицата, която въпреки това остава на високи нива, особено в периферията“.

По думите му инфлацията още не достига процентите, които ЕЦБ желае, затова различните мерки на централната банка ще започнат да действат.

Според Пеканов действията на ЕЦБ бавно, но сигурно вече носят резултати. Той допълни още, че се е случило бавно, защото ЕЦБ не е получила подкрепа от различни фискални институции, но въпреки това мерките довели до задвижване на икономиката.

„Най-големият риск е да пропуснем да реформираме Европа такава, каквато искаме да бъде“.

Той посочи, че става въпрос за солидарност в изграждането на институции:

„Архитектурата, която ще бъде достатъчно резистентна към бъдещи шокове, която по-лесно ще се справя с бъдещи кризи и няма да има дълги години като последните 7-8 на нисък растеж, проблеми и трудности в постигането на консенсус“. 

Последни новини
Още от Investbook