Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Има ли алтернатива капиталовото осигуряване

Даниела Петкова в Investbook, 14.08.2017

Няма алтернатива капиталовото осигуряване, за да се запазят и да се увеличат пенсионните доходи в държави, където има демографски проблем. Това е една от защитите на социалните системи срещу влошаваща се демография. Това каза Даниела Петкова, председател на УС на ПОК "Доверие", в интервю на Таня Харизанова, Bloomberg TV Bulgaria, за предаването Investbook.

"Системата в България като цяло е стабилна и няма никакъв проблем. Дори, когато има частичен, малък проблем, нито един не е в мащаб, който би могъл да застраши системата и хората трябва да са напълно спокойни, но не и до степен да не се интересуват от партидите си и да не поглеждат  какво се случва като резултат от инвестирането на тези пари". 

Няма пазар за 12 млрд. лв., за какъвто се говори в контекста на пенсионноосигурителните дружества, уточни събеседничката. "Това са пари собственост на гражданите и те не се подчиняват на никакви пазарни механизми и преразпределение. Пазарът, ако трябва да го наречем същностно е пазар за 125 млн. лв. - това е размерът на таксите. Това са приходите, които единствено е възможно да получават пенсионно-осигурителните дружества".

"Като пазар и печалби този сектор не е особено привлекателен. Привлекателни са, за съжаление, парите, които са собственост на гражданите. Но силно се надявам, че сме оставили в миналото посегателството над тези пари и стремежа за тяхното национализиране". 

Демографският проблем в България е много по-силен, отколкото в други държави в Европа, а не знам България да има на държавно ниво, какъвто и да било план за обръщане или поне овладяване на демографския проблем, подчерта Петкова. "Това се комбинира с остарелите принципи на солидарния фонд".

Възможни ли са фалити на пенсионно-осигурително дружества в България? Каква е процедурата ако това се случи? Има ли реално увеличение на парите, които управляват пенсионно-осигурителните дружества в България? Има ли "тиктакаща пенсионна бомба" в България, каквато се твърди, че има в големите икономики? Каква е разликата между принципа на пенсионните вноски спрямо принципа на дефинираните пенсии в пенсионните капиталови схеми по света? Защо трябва да се преминава към капиталово осигуряване? Спряха ли хората да се страхуват от пенсионно-осигурителните дружества и от това, че управляват парите им? Беше ли това изкуствено подклаждан страх и каква бе неговата цел?

Последни новини
Още от Investbook