Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Чуждестранните студенти – златна мина, неглижирана от държавата

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, Investbook, 09.08.2017

Детелина Смилкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Детелина Смилкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В университетите в България има много свободни места. Един от резервите са международните студенти. Те имат голям интерес към България, но няма държавна политика в тази сфера. Регулациите и стандартите за международни студенти са от времето на социализма, като почти нищо не се е променило.

Това заяви в интервю пред бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова вицепрезидентът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Детелина Смилкова. Разговорът бе излъчен в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев.

„Министерството на образованието дори няма страница на английски език, в която чуждестранните студенти да научат за България. Това не е така в съседните ни държави като Македония и Сърбия. Трябва и да се каже, че броят на тези студенти в една Македония е по-голям отколкото в България“, каза още тя.

Какви са ползите от чуждестранните студенти? Според Смилкова те са изключително много - „свежа кръв“ на пазара на труда, огромни приходи както за университетите, така и за държавата, както и много други. „Например във Великобритания само от такси на година в държавата влизат £3,9 млрд., като още £6,3 млрд. се вливат в икономиката под формата на разходи на живот. В САЩ пък на първо място по доходност е военната промишленост, а на второ място са международните студенти“, коментира Смилкова.

„Само преди няколко години имахме около 9 хил. международни студенти, от които 5 хил. от Турция, а приходите от тях бяха €222 млн. Такси се получават заради административните процедури, от услугите, които ползват студентите, като цяло таксите за международни студенти са межди 3 и 8 хил. евро на годишна база“, добави вицепрезидентът на ВУЗФ.

„Ние сме готови да поемем тези студенти, голям проблем има обаче с визите. Отново институциите си прехвърлят отговорността, проблемът е и остарялото и тромаво законодателство“, посочи тя.

В интервюто си пред Bloomberg TV Bulgaria Детелина Смилкова също така постави акцент върху новите учебни програми във ВУЗФ, както и направи обстойна дисекция на проблемите във висшето образование у нас.


 

Последни новини
Още от Investbook