Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Спад на намесата в икономиката, а не дефицит или излишък следва да е целта на управлението

Кузман Илиев в Investbook, 03.08.2017

Отчетеният излишък от близо 2 млрд. лева за полугодието е една снимка на фискалното състояние на страната, обаче в процес. Държавните разходи спрямо същия период на 2016 са със 1,2 млрд. по-големи. Именно това е нещото, върху което трябва да се съсредоточим.

Това коментира ководещият на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust Кузман Илиев. Той бе гост в Investbook с Димитър Вучев.

Държавният бюджет е планиран на дефицит, в момента се формира излишък, който обаче в бъдеще ще бъде трансформиран в дефицит, т.е. тези пари ще бъдат похарчени от държавата в сфери като социалните плащания, посочи Илиев.

Не мисля, че големият залог в момента е фокусирането върху дефицита или излишъка е големият залог. Големият залог е какво се случва в икономиката като изземване от държавата. То е страшно – бюджетът никога не е бил толкова голям номинално, като дял от икономиката той вече е около 40%", коментира той.

Бих приветствал повече една икономика, която дори да има 5-6% дефицит, но като дял от БВП разходите на правителството да не са 40 или даже 57 процента, както е във Франция например, а около 20-30%“, допълни гостът в студиото.

По думите на Илиев генерално погледнато големият дефицит все пак е проблем. „Това са едни пари, които са могли да отидат за инвестиции в частния сектор или потреблението, а са иззети от правителството, което ги раздава или прави инвестиции със спорен успех“, коментира той.

Последни новини
Още от Investbook