Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Изключителната важност на това ЕС да се отърси от бюрократничата си обвивка

Николай Найденов, политически анализатор, Investbook, 03.08.2017

Неизвестните около бъдещето на Европейския съюз за много. Очертават се определени лагери, страни, групирани по определени тематики на фона на процеси като Brexit и несигурността в отношенията със САЩ.

Това каза в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев политическият анализатор Николай Найденов.

„Голяма част от старите държави членки желаят по-голяма интеграция в ЕС, докато други, като тези от Вишеградската четворка например, имат резерви по този въпрос“, допълни той.

Според политическия анализатор Европа би могла да тръгне по пътя на решаване на проблемите си, фокусирайки се върху излизане от образа си на тежко бюрократична и улстрацентрализирана структура, бавна при взимането на решения, което резултира в недоволство от страна на собствените й граждани.

Трябва да се акцентира върху проекти като този за създаване на единна европейска отбранителна общност, да се излезе от стереотипа за меката сила на Европа и да се върви към нова идентичност, посочи Найденов.

По думите му картината за бъдещето на ЕС би могла да бъде положителна дотолкова, доколкото се работи сериозно и ефективно по проблемите с цел да се адресира недоволството на гражданите и спирането на вълната от популизъм.

В продължението на разговора гостът в студиото направи и обстоен анализ на процесите и перспективите пред Обединеното кралство на фона на неизбежния, според него, Brexit.

 

Последни новини
Още от Investbook