Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Венецуела е в най-тежката икономическа криза, откакто съществува

Кузман Илиев в Investbook, 01.08.2017

Страховито е положението във Венецуела. Страната е в най-тежка икономическа криза, откакто съществува. Това коментира ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев в ефира на „Investbook“ с водещ Димитър Вучев.

По думите му е потресаваща хиперинфлацията на годишна основа – между 720-1000%.А от 2013 до сега БВП на страната се е сринал с 30%. Той информира още, че за последните 3 години се забелязва спад на вноса със 70%, на който страната разчита изключително много за собственото си изхранване.

„С износа на петрол, откъдето идваха приходите, тя финансираше този внос. В един момент петролът се срина, което удари изключително много фиска. Социализмът, който във Венецуела работеше в голяма зависимост от приходите от петрол, стана невъзможен“.

Илиев посочи, че много анализатори определят случващото се в страната като гражданска война, заради гладуващите и мизерстващите венецуелци, за които няма продукти от първа необходимост и нужни медикаменти.

„Ставаме свидетели на най-страшния вариант на рухването на социалистическия модел“, каза още ководещият.

Според него има сериозно икономическо неразбиране от страна на политиците във Венецуела за това какво трябва да се направи.

„Те искат още и още власт. Практически с това, което се прави, идеята е да се заобиколи конституцията“, обясни Илиев.

Какъв е изходът от ситуацията? 

 

Последни новини
Още от Investbook