Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Предизвикателствата пред европейската сигурност

Николай Делчев в Investbook, 31.07.2017

Николай Делчев, експерт по сигурността. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Делчев, експерт по сигурността. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свидетели сме на това, че по отношение на проблемите с европейската сигурност в ЕС всеки дърпа чергата в своята посока - Федерика Могерини, Жан Клод Юнкер са изцяло за създаване на обединена европейска отбрана. Подобно предложение дойде от Германия и Франция, а Висшеградската четворка излезе с предложение за обща армия. Това каза Николай Делчев, експерт по сигурността, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

Към момента Западните държави имат водеща роля, но Висшеградската четворка търси своето място, най-вече на фона на проблемите с бежанците, каза още гостът. По думите на госта има основание да се мисли, че е възможно фокусът да се измести от запад на изток по отношение на държавите, които имат по-голямо влияние в политиките на ЕС . "Това се забелязва не само по отношение на политиките на сигурност но и като цяло в световен мащаб". 

"Дори и да се осъществи единната европейска отбрана, това ще отнеме изключително много време и сме в твърде ранен етап по отношение на приоритизирането. Европа трябва да намери своята идентичност. Свидетели сме как администрацията на Доналд Тръмп натиска твърдо върху Европа като цяло и едва ли не казва: Плащайте си, за да бъдете охранявани". 

Обединяването на Европа в областта на сигурността може да се случи само ако настъпи някакво голямо събитие (за жалост с отрицателен знак), категоричен бе Делчев. 

Какви трябва да бъдат приоритетите за сигурност на ЕС? Къде България може да намери мястото си в изграждането на общата европейска сигурност? Как смени приоритетите си и политиките си Турция и как ще се изменя влиянието на страната в геополитически план?

 

Последни новини
Още от Investbook