Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

ЕС не би въвел санкции срещу САЩ, в играта влизат лобитата

Кузман Илиев в Investbook, 27.07.2017

Практически е невъзможно ЕС да въведе контрасанкции срещу Съединените щати заради засилването на рестриктивния режим по оста Вашингтон-Москва, което ще доведе до сериозни загуби за европейските граждани и компании. Това е така, защото Европа е изключително зависима геополитически от САЩ, зависима е и във военно положение чрез НАТО.

Това коментира в студиото на Investbook с Димитър Вучев ководещият на шоуто за икономика и финанси по Bloomberg TV Bulgaria Boom&Bust Кузман Илиев.

По думите на госта в студиото санкциите срещу Русия от страна на САЩ в по-абстрактен план ще засегнат всички европейски граждани и бизнеса на стария континент, а в по-конкретен такъв мотора на ЕС Германия, чрез възпрепятстването на „Северен поток 2“, Украйна, която е важна изходна точка за руския газ към Европа и т.н.

Според Илиев има много сериозен вариант законопроектът за нови санкции срещу Кремъл да бъде преразгледан под натиска на европейските лобита, за да бъде трансформиран във вид, по който най-малко засяга европейските компании. Съществува и опция самият Тръмп да наложи вето върху него. „Ако това не стане обаче и новите санкции бъдат приети без промяна, ЕС трябва сериозно да се замисли, защото това значи, че Съединените щати не се интересуват от Европа“, посочи той.

 

Последни новини
Още от Investbook