Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво не знаем за войната в Сирия

Дахер Дахер в Investbook, 24.07.2017

Дахер Дахер, блогър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дахер Дахер, блогър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ясно е, че Сирийският конфликт е конфликт на интереси, но трябва да се поставят интересите на самата Сирия. При условия че страната има териториални спорове с Израел и Турция, които са съюзници на САЩ, съвсем естествено е тя да се насочи, като съюзник, към Русия. Това каза блогърът Дахер Дахер в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Сирийските интереси съвпадат с тези на Русия, защото говорим за газови находища, за пътища. Този Левантийски басейн на Средиземноморието се дели с Израел. Израел вече започна експлоатация. Имаме и най-голямото находище на газ Южен Парс в Иран, като всички тръби минават през Сирия. Няма друг път към Турция, но единият проект е катарски, а другият - саудитско-арабски. Съвсем логично е, че при единия проект - този на Иран - кранчето ще го върти Сирия, и това съвпада с интересите на страната. Съвсем нормално е сирийските интереси да са свързани с този проект".

"Никоя държава, нито Русия, нито САЩ, нито Турция ще хвърлят толкова много пари за някакви си демократични процеси. Става дума за икономически интереси. Представя се като борба за демокрация, но в целия арабски свят няма демокрация. Да не говорим, че в страните, които финансират бунтовниците, нямат елементарни демократични режими", обясни гостът.

Последни новини
Още от Investbook