Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Ще се роботизира ли стоматологията

Бранимир Кирилов в Investbook, 20.07.2017

Бранимир Кирилов, собственик на Medical Dent. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бранимир Кирилов, собственик на Medical Dent. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България стоматологията премина през изключително динамично развитие през последните 15-20 години и в момента сме свидетели на силно талантливо поколение от млади зъболекари, които успяха да компенсират технологичното и професионално изоставане, което имаше в началото на прехода. Това каза Бранимир Кирилов, собственик на Medical Dent, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Българските граждани могат да се радват на едно висококачествено, бих казал, на високо световно ниво качество на лечение". 

"Образованието по стоматология в България е на високо средно световно ниво. То винаги трябва да се гледа като база, върху която стъпваме, за да се развиваме. В етапа на завършване може да има теоретични разлики в познанията, но при достатъчно желание за развитие в професията (защото в нашата професия, освен теоретични познания, трябва да имаш и практични) в рамките на 2-3 до 5 годишни тази разлика може да се компенсира". 

На въпроса дали е възможно автоматизирането на процесите в стоматологията и зъботехниката да доведе до отпадане на работни места гостът каза, че зъботехниката може да се даде като пример за област, която е застрашена от технологиите. "Но нашата професия е оперативна. В нея могат да бъдат въведени машини, но те ще имат нужда от специалиста, който да взема оперативните решения и да съобрази правилно връзката между технологията и как тази технология да бъде използвана върху живея човек".

Каква е ролята на частната инициатива за предлагането на качествена стоматологична услуга? Каква е ролята на държавата? Защо е нужна ясна държавна стратегия за стоматологията в България? Защо здравният туризъм в България се развива по-трудно и бавно, отколкото в останалите държави, развиващи здравен туризъм?

Последни новини
Още от Investbook