Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Защо Европейският банков съюз умря

Владимир Сиркаров в Investbook, 04.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните месеци видяхме един положителен пример за спасяване на банка, изпаднала в трудност. Това е случаят с Banco Popular в Испания, която бе спасена не чрез наливане на държавни средства, а от собствените си акционери и крупни депозитари. За съжаление обаче в последния казус с изпадналите в трудност две регионални италиански банки - Veneto Banca и Banco Populare di Vicenza, това не се случи.

Това коментира в Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„Това не се случи в Италия, италианското правителство наля €17 млрд. в двете банкови институции. Но голямата изненада бе, че Европейската комисия от своя страна подкрепи това без възражения“, добави той.

Според госта в студиото има два варианта за това пълно съгласие от страна на Брюксел. Първият е, че ЕК и италианското правителство разполагат с повече информация от тази, която се предоставя на обществеността, има скрити „скелети в гардероба“, а ситуацията в италианската банкова система не е толкова розова.

„Вторият е, че става дума чисто и просто за лобизъм. Но според мен първият вариант е доста по-вероятен“, каза още Сиркаров.

Защо Европейският банков съюз е мъртъв?

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook