Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Защо инфлацията не носи задължително печалби на инвеститорите

Кузман Илиев в Investbook, 30.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съвременната академична мисъл разглежда както инфлацията, така и инфлацията от гледна точка на индекса на потребителските цени. Понятията обаче трябва да се говори за тях тогава, когато става дума за паричното предлагане, защото всяка една динамика в крайните цени е следствие от случващото се с парите в оборот.

Това коментира в студиото на Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

„Инфлацията е промотирана като нужната макроикономическа среда, за да има икономически растеж, благоденствие, просперитет на стопанския живот, стимул за инвеститорите и спокойствие за рентабилността на инвестицията им“, каза той.

„Инфлацията сама по себе си значи ръст в приходите, тоест повишаване на желанието на инвеститорите за вложения, тъй като техният марж на печалба се увеличава“, обясни Илиев.

„Каква е теорията на регулаторите - ако има моделирана и контролирана от централните банкери инфлация около 2-3% на годишна основа, сравнително стабилна покупателна сила на парите, всичко ще бъде спокойно“, посочи още той.

„Проблемът е, че това дори и на теория не е така. Инфлацията, която се случва при потребителските цени, спокойно можем да допуснем, че се случва и при производствените цени. За едно компании да, приходите ще се повишат по-бързо от техните разходи. Но за други ще бъде точно обратното“, коментира гостът в студиото.

Обстоен анализ на темата вижте тук:

 

Последни новини
Още от Investbook