Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Българската икономика все повече изсветлява

Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика, Investbook, 30.06.2017

Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Различни оценки показват, че сивата икономика в България намалява. През 2016 можем да говорим за едно продължаване на положителната тенденция към по-светла икономика.

Това заяви в интервю за бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Таня Харизанова главният икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ) Десислава Николова. Разговорът с нея бе излъчен в рамите на Investbook с водещ Димитър Вучев.

„Показателите за този процес са обективни. На първо място можем да говорим за една все по-добра среда за бизнес, все повече пазарни възможности, една растяща икономика, която позволява фирмите да излизат на светло“, допълни Николова.

„Недостигът на хора също стимулира този процес. Хората все повече ценят труда си, имат знания за това, какво да изискват от работодателите, съответно вече има един процес на научаване от самите работници за това какви права имат“, посочи тя.

„България бавно се приближава към групата на развитие западни страни. Разбира се, има още много какво да се направи“, коментира още главният икономист на ИПИ.

Подробности по темата, както и коментар по редица други актуални икономически въпроси като ограничаването на кешовите разплащанията, кризата в италианската банкова система, перспективите на България за членство в еврозоната и др., вижте във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook