Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Опасност за италианската банкова система фактически няма

Борис Петров, финансист, Investbook, 29.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сумата, която Италия ще излее в банковата си система, разгледана като абсолютна стойност, никак не е малка - €17 млрд. Но в релативна стойност тя обаче не толкова висока

Това коментира в ефира на Investbook с водещ Димитър Вучев финансистът Борис Петров.

„Голяма част от тази сума – около €12 млрд., е гаранция по отношение на активите, които поемащата банка поема от двете банки, които са неплатежоспособни (Veneto Banca и Banco Populare di Vicenza), като всъщност при едно евентуално бъдещо неблагоприятно развитие на ситуацията, тази гаранция може да използвана, вероятно частично. Де факто ефективното участие на държавата е около €4,8 млрд., а €400 млн. са пряко субсидиране на разходи на поемащата банка по отношение на поемането на издръжката и разходите, свързани с освобождаването на служителите на двете фалирали банки“, каза още той.

Това е една стандартна операция. Това са две фалиращи сравнително малки регионални банки с относителен пазарен дял около 1% от целия банков сектор всяка. Те обаче имат силно регионално присъствие и техен фалит ще има негативен ефект за регионалната икономика. Затова италианската централна банка, която е преструктуриращ орган, с разрешение от ЕК, ще предостави държавна помощ, така че да не се стигне до такъв ефект, коментира още финансистът.

Създалият се казус не представлява опасност за италианската банкова система като цяло, смята гостът в студиото. 

Вижте продължението на разговора:

 

Последни новини
Още от Investbook