Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Централните банки вървят към повсеместно затягане на монетарната политика

Владимир Сиркаров в Investbook, 28.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденцията основните централни банки да започват да осъзнават, че е нужно да започнат затягане на паричната си политика или поне престават да водят изключително експанзивна такава, се потвърждава от изказванията на редица гуверньори като Марио Драги и Джанет Йелън.

Това коментира в ефира на Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„Във вчерашното си изказване Марио Драги сподели, че в момента дефлационните сили са заменени от проинфлационни такива. Това веднага се прие от пазарнитие участници като сигнал, че може би скоро ще видим затягане на монетарната политика от страна на ЕЦБ и край на политиката за количествени облекчения“, добави гостът в студиото.

Тенденцията сочи, че най-вероятно ще станем свидетели на затягане на паричната политика от страна на централните банки. В момента те опипват почвата и подготвят пазарите за това, за да избегнат шоково реакции от тяхна страна. Основните регулатори работят координирано, разбирайки, че ако това не е така, ще се получи голяма пропаст, посочи Сиркаров.

Обстоен анализ на проблема, както и поглед към централните банки на Великобритания и Япония, вижте във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook