Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Социалните и икономически измерения на повишаването на минималната пенсия

Проф. Христина Вучева, икономист и бивш финансов министър, В развитие, 28.06.2017

Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Кадър Bloomberg TV Bulgaria

Правителството не изпълни обещанието си, залегнало в управленската програма, освен увеличаването на минималната пенсия да преизчислят и всички пенсии, получени преди 2010 въз основа на осигурителният доход от 2009.

Това коментира в ефира на „В развитие“ с водещ Велко Каменов икономистът и бивш финансов министър проф. Христина Вучева. Припомняме, че днес, 28 юни, парламентът прие на второ четене минималната пенсия да се увеличи до 180 лв. от 1 юни и на 200 лв. от първи октомври.

„В икономически план това означава около 300 млн. лева за цялата 2018, а до края на 2017 – около 100 млн. лева допълнителен разход на бюджета. Другата последица е, че по редица изчисления, макар и неофициални, от увеличението ще се възползват около 400-500 хил. пенсионери, което не е малко и решава някои проблеми на доста хора, които са в окаяна бедност“, каза проф. Вучева.

„От друга страна обаче това допълнително разстройва неособено стройната ни пенсионна система“, посочи бившият първи финансист.

Резонни ли са предложенията за още по-голямо увеличение на пенсиите? Може ли да очакваме скок на осигурителните прагове?

Отговорите на тези и други въпроси, както и обстойна дисекция на проблемите в българската пенсионна система, вижте тук:

 

Последни новини
Още от Investbook