Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Как се стигна до рекордния фалит на Пуерто Рико

Владимир Сиркаров в Investbook, 27.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пуерто Рико е самостоятелно управлявана икономика, макар доста голяма част от решенията да се синхронизират с Конгреса на САЩ. В последните години държавата има големи затруднения да изплаща сериозните дългови емисии. Като цяло пропорцията БВП – държавен дълг не е толкова голяма, каквато е в много страни по света, а и в Европа, но през миналия месец Пуерто Рико обяви фалит по дълговите си тежести, които са в размер на $73 млрд., което е най-големия фалит в американската история.

Това каза в студиото на Investbook с Димитър Вучев ководещият на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„Като част от общата система на САЩ, в Пуерто Рико възникнаха сериозни проблеми след като Бил Клинтън отмени доста сериозните облекчения в данъчната рамка в страната. Това беше голям стимул да се натрупа голяма капиталова база, нужна а развитието на икономиката“, добави той.

„След като тези облекчения бяха отменени от Клинтън започнаха сериозните диспропорции и този производствен капацитет, който беше натрупан, започна да се изчерпва, инвестициите лека полека започнаха да си отиват, а потенциала на нови такива беше пресушен почти изцяло. Това доведе до проблеми в трудовия пазар, в икономическия растеж, с изплащането на дълговите емисии“, посочи Сиркаров.

Кои са възможните сценарии за спасението на Пуерто Рико?

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook