Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Води ли реално високото данъчно бреме до разцвет на икономическите реалии

Кузман Илиев в Investbook, 23.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от икономистите в организации като МВФ и ОИСР са чиновници на заплата, които защитават тезите на тези организации – че по-високото данъчно облагане и интервенционистките политики от страна на държавата водят до развитие на икономиката. Ако държавата не се месеше, практически нямаше да има смисъл от ролята на икономиста като цяло. Защото какво го интересува предприемача как функционира самият пазарен процес, след като той и функционира, частната собственост е запазена и ставаме все по-богати?

Това коментира в студиото на Investbook с Димитър Вучев ководещият на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust Кузман Илиев.

„Да, днес най-богатите западни икономики имат високи нива на данъчно облагане, във Франция дори данъкът върху приходите за най-богатите достига до 80%. Но това, че сега са високи данъците, не означава, че имаме причинно-следствена връзка между богатство и високи данъци. Този прогрес, това капиталово натрупване е дошло именно заради това, че данъците са били много ниски. Още от Средновековието в Европа е имало данъчна конкуренция. В САЩ пък федералният данък върху доходите е едва от 1913“, посочи гостът в студиото.

„Много трудно, дори невъзможно е това статукво, наложено от организации като ОИСР и МВФ, да бъде променено. Това, което може да се случи, е една децентрализация. МВФ, който сега доминира, вече има своите аналози в Азия. Истината е, че децентрализацията на вредни неща като високото данъчно облагане, като грешно раздавани кредити, не е нещо хубаво, тези процеси ще продължават да съществуват“, коментира Илиев.

„Задлъжнялостта на развитие западни държави достига до 100% от БВП. Върви се все повече нагоре, дефицитите се натрупват, кенсианското колело се върти, но не се завърта с темповете, с които да се обърне, така че да се излезе на излишък и дълговете да бъдат платени. Оттук насетне държавите ще имат все по-голяма нужда от ресурси. А първият им ход ще бъде повсеместно вдигане на данъците“, добави той

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook