Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Нужна е оптимизация на инфраструктурните разходи

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор, Investbook, 20.06.2017

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мит е, че инфраструктурните разходи са само и единствено положителни в краткосрочен и дългосрочен план. Това заяви пазарният анализатор Владимир Сиркаров в ефира на предаването Investbook с водещ Димитър Вучев.

Анализаторът даде пример от изследванията на Ричърд Уайт, който установява, че пътища, построени от частни компании с опосредстването на държавата, през 80-те все още изплащат дългове за строителство от 60-те. Следователно дългът, който се е натрупал, трябва да се анализира – по какъв начин покрива нетния ефект от тези проекти– дали е положителен или отрицателен.

По думите му при съпоставка с други, алтернативни варианти за създаване на кръвоносната система на международната търговията, пътищата не са толкова ефективни и ефикасни.

„Трябва да се направи много ясен анализ, свързан с продуктивността от една страна, и кост бенефит анализ от друга“, добави Сиркаров.

Анализаторът сподели още, че има много прогнози, според които трафикът ще намалее сериозно, а различните нови технологии, които ще се въвеждат, ще имат съвсем коренно различна визия за това какви да бъдат пътищата на бъдещото.

„А сега изливайки $1 трлн., ние вкарваме един цикъл от 20-30 години на дългове“, коментира Владимир Сиркаров.

Още за инфраструктурните разходи, митовете, свързани с тях, и най-вече какво е решението на този проблем, може да видите в следващото видео:

 

Последни новини
Още от Investbook