Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Бъдещето на бизнес образованието в България

Доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ, Investbook, 19.06.2017

Доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ролята на университета не е да създава конкретния специалист за една компания. Това коментира ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов в ефира на Investbook с Димитър Вучев. 

По думите му това може да се реализира чрез създаването на съвместна магистратура със самия бизнес и корпорация, с която да се произведе конкретния специалист, от който компанията има нужда. 

Наблюдава се сериозно недоверие към българските университети от страна на бизнеса, отбеляза още той. "Крайно време е българските университети да се ориентират към т.нар. научно-приложни изследвания, т.е. да докажат на обществото, че те могат да създават научен продукт и той да е полезен в практиката", подчерта ректорът на ВУЗФ. 

Доц. Вазов сподели и бъдещите цели, които си поставя ВУЗФ за следващите 15 години. "В момента се изгражда нова стратегия за следващите 15 години, които ще са насочени в повишаване на качеството на образование на студентите, рязко повишаване и инвестиции в квалификацията на преподавателите и сериозна работа от гледна точка на създаването на авторитета на бизнес университетите и правенето на т.нар. научно-приложни изследвания", каза той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook