Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Стартира дългосрочно бизнес кредитиране чрез програма COSME

Емил Величков в Investbook, 15.06.2017

Емил Величков, Българо-американска кредитна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил Величков, Българо-американска кредитна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хубавото на програма COSME е, че позволява да кандидатстват български компании от почти целия спектър. Изискването е да са малки или средни предприятия по смисъла на закона. Другото изискване е с тази програма да не се финансират европроекти. Това каза Емил Величков, ръководител на отдел “Европейски програми и финансови институции” в Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Величков коментира новината, че Националният гаранционен фонд към Българска банка за развитие ще гарантира бизнес кредити на Българо-американска кредитна банка. 

"Целта на програмата е да се облекчат изискванията за обезпечение на банката, като същевременно се спомогне за развитие на бизнеса в България и намаляване на цените на лихвите по кредитите". 

"Проектите, които се финансират, са оборотни, инвестиционни кредити, кредити за финансиране на ДДС - до 3 млн. лв. и позволяват дълги кредити", каза гостът. Той поясни, че масово предоставяните кредити към момента са до пет години, а "по тази схема ще може да се финансират и кредити за 10 години". 

"БАКБ поставя фокуса си към зеления бизнес и към българското производство. Ние искаме да финансираме с нашите пари българския бизнес, като допринесем за устойчивото развитие на икономиката на България. Не само самият проект е важен, а цялостното съществуване на компанията. Ние искаме да бъдем бизнес партньори". 

Банковия сектор е изключително стабилен, тече консолидацията, но като цяло не би следвало да има притеснение, защото това са нормални процеси, които ще стабилизират сектора, каза още гостът.

Какви са проектите, които представляват най-голям интерес за банката? Има ли компании, които са предпочитани? Какви са кредитните линии, които предстои да бъдат договорени от БАКБ с международни институции?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook