Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Фед тества нервите на пазарите

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 15.06.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма изненада в действията на Фед. Федералният резерв си дава шанс да тества нервите на пазарите и да опита да види до къде може да стигне политиката на охлаждане, като се заяви и тази новост за намаляване на баланса. Очерта се план как това може да се случи. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Фед традиционно гледа в бъдещето, когато чертае своята политика. Това, обаче, се промени след кризата. Федералният резерв се влияе изключително от миналите данни. Знак за пазарните участници е, че дори се заговаря за намаляване на баланса. Тоест, че се оставят държавни ценни книги да падежират и да не бъдат реинвестирани, като във времето това се увеличава като суми на всяко тримесечие и с времето по този начин бива изтегляна ликвидността и балансът се смалява". 

Сигналът към пазарните участници от страна на Фед към пазарните участници е, че Федералният резерв смята, че икономиката е устойчива и наблюдавайки параметрите и данните ситуацията е стабилна, каза Илиев. 

Има ли "помахване" на пръст към Тръмп? Какво следва за Доналд Тръмп? Доколко това вдигане е ефективно? Има ли сблъсък между парична и фискална политика в САЩ? Има ли разминаване между "визиите на Тръмп и желанието да има този инфлационен стимул и Фед, които казват да видим какво точно мисли да прави Тръмп, защото до сега това, което виждаме са само заявки"? Знае ли Фед, "че си играе с огъня"?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook