Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

ОПЕК, Катар и битката за петрола

Кузман Илиев в Investbook, 05.06.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите реагираха моментално на скъсването на дипломатическите отношения с Катар от страна на Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства. Това е нормално, защото ходът наистина е много знаков от геополитическо естество. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев. "Не че не е имало търкания в Залива досега. И през 2013, и през 2015 имаше напрежение в отделни моменти. Но това, което се случи, представлява форма на икономически блокада, на ембарго". 

"Реално по сухопътна линия Катар е изолиран, спрени са полетите. Мярката е изключително крайна". 

В рамките на ОПЕК Катар е нищожен играч, но е основен в полето на втечнения газ, каза още Илиев. "Една трета от предлагането на втечнен газ в света минава през Катар".

"Предстоят доста сериозни проблеми за икономиката на страната и в дългосрочен план - вероятно разпадане на ОПЕК, защото ако Катар няма нужда да спазва удълженото споразумение за добив на петрол, защо останалите трябва да го спазват".

Защо се стигна до тук? Защо се наложи тази крайна мярка? Каква е връзката с Доналд Тръмп? Как се свързва с идеята за формирането на т.нар. "арабско НАТО"? Това опит за консолидация на редиците ли е?

 

Последни новини
Още от Investbook