Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Парижкото споразумение – не научен, а политически акт

Кузман Илиев, Investbook, 02.06.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата се стигна поради това, че Тръмп спечели президентските избори в САЩ с различи реторика от тази на неговите предшественици, с различно тълкуване на ролята на американския народ в политическия процес. Споразумения като Парижкото попадаха под ударите на Тръмп в контекста на това, че те са твърде глобалистки и против интереса на САЩ.

Това коментира в ефира на Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

„Това фактически беше така. Защото когато Обама през 2015 подписа Парижкото споразумение, то не бе разгледано от Конгреса, от Сената. Това споразумение е плод на един политически елит, който се събира в една стая, подписва се един документ, който следва да бъде приет“, добави Илиев

„Това навежда на една лоша представа за глобализма. Дори защитниците на тезата за глобалното затопляне могат да са против споразумението, защото то не е научен акт, а политически такъв“, посочи той.

„В момента се лансира една такава теза, че Тръмп е непременно срещу тезата за глобалното затопляне и че хората, които са против споразумението, също са против нея. Не, ситуацията не е точно такава и не непременно това е казусът“, коментира още гостът в студиото.

Продължението на разговора - във видеото по-долу:

 

Последни новини
Още от Investbook