Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Позитивните промени в българската енергетика от първо лице

Карел Крал, председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ЧЕЗ, Investbook, 31.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Определено за България изминалата година донесе много промени в енергийния сектор. След многогодишни усилия българската енергийна борса започна работа не само за краткосрочни, но и за дългосрочни договори. Това е едно от основните изисквания за либерализиране на пазара и отварянето му за всички.

Това каза в интервю пред бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Яна Строй председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ЧЕЗ България Карел Крал. Разговорът бе излъчен в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев.

„Една от най-важните стъпки са промените в регулаторната рамка, които видяхме. Става въпрос за частичното премахване на субсидии между различните потребителски групи – домакинствата и бизнесите. Въпреки че те не са елиминирани напълно, тези първи стъпки са много важни и се надяваме, че те ще продължат“, изрази надежда изпълнителният директор на ЧЕЗ.

„И последно, но не и по важност, е въвеждането на стандартни закони, които дават възможност на дребните потребители да сменят доставчика си, при които не е икономично да поставят скъпи електромери, които отчитат потреблението постоянно. Това дава възможност на по-малки хотели, магазини и дори отделни домакинства да изберат своя доставчик свободно и сами да решат чие име да стои в дъното на фактурите си“, добави Крал.

„Като цяло смятам, че изпълнихме плановете си и успяхме да завършим няколко много важни проекта. Ако говорим за отделни компании, финализирахме подмяната на част от 110-киловатовия кабел в София, който е част от стратегическата инфраструктура. Успяхме да изпълним инвестиционния си план и до голяма степен да се справим с дългогодишния проблем с изкупуването на активи, който също вече почти е решен“, каза още той.

„Мисля, че успешно преминахме през предизвикателствата на отворения пазар и нашето дружество се справя много добре с промяната на доставчиците. Можем да задържим потребителите си при нас и те да не бъдат привличани от конкурентите ни. Като цяло мисля, че годината не беше лоша за нас“, отчете събеседникът на Яна Строй.

Целия разговор с подробна дисекция на динамиките и проблемите в българския енергиен сектор вижте тук:

 

Последни новини
Още от Investbook