Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

А балонът се надува ли, надува – пазарът с американски ДЦК

Владимир Сиркаров, Investbook, 31.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата за балона при американските облигации е доста актуална, особено при очакванията за повишаване на лихвите в САЩ от страна на Фед. Ще разгледаме един индикатор, който показва едно доста сериозно отваряне на ножицата между сегашните нива и средните нива в един доста дълъг исторически период, указвайки, че определено има симптоми на едно напомпване извън фундаментите.

Това каза в пазарния си анализ в предаването Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„Ако разгледаме пазара на облигации, в частност 10-годишните такива в САЩ, коефициентът цена-печалба в момента възлиза на 43. Това е едно огромно число, ако сравним периода от 1973 до 2017. Тогава този коефициент, на усреднена база, е 23. В последните години виждаме едно много сериозно разминаване“, допълни той.

„Това означава, че определено имаме много сериозно напомпване, едно много сериозно понижаване на цените, което води до изключително сериозен коефициент“, каза още гостът в студиото.

„Какво означава с прости думи коефициентът 43? Че трябва да чакаме 43 години, за да можем да изплатим първичната си инвестиция“, обясни Сиркаров.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook