Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Сделката на ОПЕК – как парите могат да оставят геополитиката на втори план

Владимир Сиркаров в Investbook, 26.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаше опция за някои изненади (на срещата на ОПЕК във Виена – бел.ред.), но те не се случиха. Стигна се до 9-месечно удължаване на ограниченията на добивите на петрол, които бяха направени през ноември миналата година – 1,8 млн. барела по-малък добив от държавите-членки на ОПЕК и страни, извън картела.

Така обобщи резултатите от проведената вчера (25 май) среща на ОПЕК и страните извън картела, подкрепящи споразумението за ограничаване на добивите на петрол, ководещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров. Сиркаров направи коментара си в студиото на Investbook с водещ Димитър Вучев.

„Видяхме, че обединението от гледна точка на пари и власт може да се случи между страни, които са доста противопоставящи се по чисто политико-икономически и културни направления. Например Иран подкрепи споразумението, а знаем за колизията на Техеран със Саудитска Арабия“, коментира гостът в студиото.

„През 2014 Саудитска Арабия предприе доста сериозен опит за дъмпинг, като аргументът бе „ниските цени не ни притесняват, за нас е важен пазарния дял“. Това беше директна конфронтация, може би от чисто пазарен тип, но в крайна сметка това е част от играта“, каза още той. 

„Сега се предприема обратната стратегия, защото се вижда, че проблемите с тези ниски цени са доста съществени. Ситуацията е много тежка, особено с оглед на военната ситуация в Близкия Изток“, посочи още Сиркаров.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook