Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Възможни ли са изненади на срещата на ОПЕК

Владимир Сиркаров в Investbook, 25.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакванията от срещата на ОПЕК са доста големи. На пръв поглед всичко е ясно – ограниченията на добивите ще бъдат запазени за 6 или 9 месеца. От друга страна обаче има настроения, че може да има изненади и по-различни сценарии.

Това каза в студиото на Investbook с Димитър Вучев ководещият на шоуто за икономика и финанси Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„За пример се дават думите на енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, който споделя, че фундаментите около срещата сякаш са ясни, но не са изключени и други сценарии. Това отваря врата към много сериозни спекулации“, добави гостът в предаването.

„Това спокойствие около срещата сякаш е свързано с предварителните неофициални уговорки между Саудитска Арабия и Русия, че тези съкращения в производството, изключително скромни според редица анализатори, да бъдат продължени. Това определено внася спокойствие, но историята показва, че ОПЕК е способна на доста сериозни изненади“, изтъкна той..

Сценариите за бъдещето на петрола

„Първият вариант е може би най-„мечият“. Той е свързан с това, намаляването на производството да бъде върнато на предходните нива – т.е. с около 1,8 млн. барела (на денонощие – бел.ред.) да се повиши производството в глобален мащаб, като логиката тук е, че цените могат да се срутят много бързо под $40 за барел. Този вариант обаче е малко вероятен“, посочи още Сиркаров.

„Двата най-вероятни сценария са свързани с удължаване на текущите намаления на производството – със 6 или 9 месеца“, допълни ководещият на Boom&Bust.

Обстоен коментар по въпроса вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook