Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Бежанският поток погледнат като възможност, а не като заплаха

Виктор Лилов, мениджър в сферата на културата, Investbook, 25.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основната причина за завръщането на противопоставянето консерватизъм-либерализъм е изключително турбулентната среда, в която се намираме, както в политически, така и в икономически и социален смисъл. Тя поражда една дискусия какви са добрите решения за бъдещето.

Това каза в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев Виктор Лилов, мениджър в сферата на културата.

„Ако анализираме българския контекст на тази среща между консервативно и либерално, първо трябва да отбележим, че тя не се състои по начина, по който искаме да се случи. Ролята и въздействието на чисто консервативните партии намаляват за сметка на националпопулизма. Национализмът всъщност представлява един изолационизъм, който сериозно би попречил на България, като една изключително открита икономика, да печели от позицията си“, допълни гостът в студиото.

„Не съм привърженик на тезата (че провалът на либералните ценности в Европа са довели до възвръщане към консервативните такива – бел.ред.). Тя е много спекулативна, защото ако говорим за либерални решения, ние виждаме резултатите от изборите в Холандия и Франция, където спечелиха чисто либерални концепции“, смята Лилов.

„Например по отношение на бежанците консерваторите виждат в това сериозно тектонично разместване на човешки потоци една заплаха, докато либералите виждат една възможност. Естествено, няма само чиста възможност или чиста заплаха, въпросът е да се види каква е пропорцията. Либералното решение е да потърсим интеграционни мерки и да видим какви възможности има в този миграционнен поток за конкретни сектори от икономиката. Например, имам приятели бежанци, които си намериха работи като програмисти и вече генерират БВП за тази държава“, допълни той.

„Подобни са решенията в Германия и Швеция. Последната е водеща по брой на интегрирани бежанци на глава от населението. Икономическите резултати в тези две страни опровергават опасенията на по-консервативно гледащите политици за това, че ще има сътресения. Точно обратното – интеграционните мерки решават значителен обем от проблеми, свързани както с икономическото развитие, така и с множество други допълнителни ползи“, посочи гостът в предаването.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Investbook