Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Сблъсъкът консерватизъм-либерализъм и бъдещето на Европа

Димитър Стоянов в Investbook, 24.05.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Свободната икономика постигна най-големия икономически растеж, който е съществувал някога в човешката история. В същото време ние не бихме могли да живеем под някакъв стъклен похлупак, без никакви рискове, защото те продължават да съществуват в глобален план. Това каза Димитър Стоянов, член на Младежки консервативен клуб (МКК), в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. Рисковете не могат да бъдат изолирани, защото сме станали по-богати. Защото радикализмът продължава да съществува на ментално ниво. либерализмът и консерватизмът продължават да имат своето място по някакъв начин, независимо от това, че светът непрекъснато се променя. 

"Brexit има своите дълбоки причини в тази свръхрегулираща  брюкселска бюрокрация. Това дори не може да се нарече демокрация в класическия смисъл. Европейското статукво постепенно насочва развитието на ЕС към една консолидирана свръхдържава с огромни правомощия, което не се приема добре от европейските народи".

Европа трябва да се преориентира към вариант, който е по-подходящ за нея, каза още гостът. "Трябва да се търси баланс между това съюзно начало, което е поставено. Защото Европейският съюз е революционна идея в контекста на европейската история. В цялата история на Европа не е имало толкова дълъг период на мирни отношения между държавите. Те са обединени чрез гаранции за свободна търговия и придвижване, както и чрез една форма на общо правосъдие".

"Постигнатото би следвало да се запази, като една базисна основа, като нещо в което вече сме успели и да се върви в посока неговата защита. А самият ЕС би трябвало да се насочи към формиране на европейски системи за сигурност. Така ще се защитават тези постижения, без да се насочват към най-различни икономически проекции и интервенции".

Целия коментар вижте тук:

 

Последни новини
Още от Investbook