Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Причините за понижаването на кредитния рейтинг на Китай

Кузман Илиев в Investbook, 24.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първи път от близо 30 години Moody`s понижава кредитния рейтинг на Китай. Това е един сигнал, една новина, която в фискалните власти в Пекин побързаха да определят като неособено точна.

Така обобщи динамиките около една от важните новини в последно време в икономическия спектър в световен мащаб – промяната на кредитния рейтинг на Китай ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев. Предаването е „В развитие“ с  Димитър Вучев.

„Притесненията на кредитната агенция са, че възможността на Китай да изплаща задълженията си в частния и публичния сектор е в деликатна ситуация и на хоризонта се виждат проблеми“, добави Илиев.

„Тези проблеми са в резултат от колосалния дълг, който се натрупа в системата след 2008. Тогава в отговор на кризата китайското правителство предприе на практика западноевропейски икономически мерки по чисто кенсианска рецепта – много сериозно дефицитно харчене от страна на правителството, като целта бе кредитът да се отвърже. Но той така се отвърза, че съвкупният кредит от 150% (от БВП – бел.ред.) през 2008 сега е 250%“, допълни гостът в студиото.

Продължението на анализа вижте тук:

 

Последни новини
Още от Investbook