Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Бъдещето на маркетинг индустрията

Николай Облаков в Investbook, 23.05.2017

Николай Облаков, маркетинг мениджър в host.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Облаков, маркетинг мениджър в host.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето на маркетинга е изцяло дигитално. Последни изследвания сочат, че в световен мащаб фирмите инвестират в IT-маркетинг повече, отколкото в отделните си IT-отдели. Това каза Николай Облаков, маркетинг мениджър в host.bg, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

"Дигиталната трансформация приключи. Вече всички експерти са съгласни с това. Неизбежно е всяка компания да има някаква форма на дигитален маркетинг. Проникването на уебсайтовете в момента е 94% от бизнеса, а на социалните мрежи - 86%. Няма как една компания да се оцелее и да популяризира отделните си марки и брандове без да е позиционирана дигитално по някакъв начин".

Колкото по-глобален става дигиталният маркетинг, толкова повече комуникацията с клиентите се намалява на отделни групи, докато се стигне до маркетинг, насочен към отделни индивиди, обясни гостът. "От демографско разпределение се върви към разделение от типа на психометрията". 

Най-голямата тенденция в дигиталния маркетинг е big data, които носят със себе си усещането и факта, че всяко нещо което правим оставя следа, а съвкупността от тези следи представлява big data, поясни Облаков. "На базата на тези данни може да се направи профил на всеки човек и посланието да бъде насочено персонално за него. Маркетингът слиза на индивидуално ниво - това е едната тенденция и не е само бъдеще, а настояще".

Какво предстои пред маркетинга в бъдеще? Новост ли са за маркетинговите специалисти феномени като фалшивите новини и интернет троловете? Какво е решението при сблъсък с тези феномени? Дошъл ли е краят на сухите маркетингови послания? Какво е бъдещето на социалните канали и как маркетинговата дейност се позиционира в тях? Грешка ли е първо да се избира канала, а след това съдържанието и посланието? "Капсулирано" и "лично" ли е Twitter обществото в България? Консервативна услуга ли е хостинга? Какво представляват "посланията в сянка" и какво е мястото им в съвременния маркетинг? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook