Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Значението на Карл Маркс за стопанската история

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 28.04.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Маркс казва, че битието определя съзнанието, а истината е, че съзнанието определя битието. Тези идеи, ако не бъдат поправени, те ще водят винаги до един и същ резултат. Това коментира пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Маркс твърди, че историята е един постоянен сблъсък между класи, като най-общо класите могат да бъдат разделени на две - буржоазия и работници, като буржоазията експлоатира труда на работниците. Той казва, че тази система рано или късно ще доведе до проблем. Според Маркс подтиснатите работници стават толкова много, че в някакъв момент ще се събуди класовото им съзнание и ще предизвикат революция". 

Ролята на държавата в този процес е много нечестна, защото представлява интересите на силната експлоатираща класа. Маркс предвижда, че тя ще отпадне и ще станем свидетели на безкласово общество, което ще бъде справедливо. 

"Маркс насочва класовото съзнание в една посока, която е доста сбъркана и довежда в някаква степен до появата на националсоциализма, на социализма".

Жив ли е Маркс, като идеи в съвременния свят?​ Можем ли да разпознаем сблъсъка на политическите класи в съвременния западен обществен живот? Какво трябва да ни говори популярността на Меланшон или на Бърни Сандърс? Как Маркс дефинира "класите" като понятие? Направено ли е смесване между понятията "каста" и "класа"? Доколко е повлиян Маркс от френската икономическа мисъл от 1815? Какъв е нюансът, който добавя Маркс и как това изкривява самата матрица на идеите на френските либерали? Доколко е ключова грешка тълкуванието на Маркс, че битието определя съзнанието?  

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook