Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Масовите продукти стават по-здравословни, за да оцелеят

Яни Драгов в Investbook, 27.04.2017

Яни Драганов, основател и собственик на Смарт Органик. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Яни Драганов, основател и собственик на Смарт Органик. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента се случва голяма трансформация. Много масово продукти, които до сега са били лидери в категориите си, биват заменяни от по-здравословни алтернативи.  Това каза Яни Драгов, основател и собственик на "Смарт Органик", в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Някои брандове се преориентират и те самите правят по-здравословни алтернативи, но тези, които не го направят - губят пазарни позиции".

В България пазарът на биохрани расте усилено с по 30-50% годишно, дори сме доста напред спрямо Румъния, като съзнание и асортимент, който се предлага по магазините, каза Драгов.

"Не вярвам тази тенденция да спре. Хората стават все по-осъзнати относно това, с което се хранят и по-скоро ще стават все по-претенциозни и това, което виждаме на рафтовете в магазините ще става все по-добро".

Драгов коментира новината, че българската компания придобива 25% дял от Chilli Hills Foods.

"Chilli Hills е малка компания със силен бранд в областта на люти сосове. Това е нишов продукт. На нас ни хареса продукта, бранда, той изцяло се вписва в нашата концепция за натурални продукти. Макар че не са сертифицирани техните продукти се правят изцяло от пресни зеленчуци, като планираме да направим и биосерия".

Надяваме се да помогнем на компанията да достигне до повече пазари, каза гостът. "Ние в момента оперираме в цяла Европа. Смятаме, че техните артикули имат експортен потенциал. За това ние инвестираме в компанията, за да се увеличи капацитета, а ние поемаме търговската част и дистрибуцията в България и за чужбина".

"Планираме да инвестираме около 100 хил. лв. за ново оборудване, както и за оборотни средства, защото компанията започва да контрактва български фермери да гледат световни популярни сортове люти чушки и това се нуждае от финансиране. Хубавото е, че накрая ще имаме качествен продукт, отгледан в България, над който имаме пълен контрол".

Как се развива Смарт Органик през последните години? Какво предстои за сегмента биохрани, който се развива динамично в глобален план? Кои са най-интересните нови продукти на пазара на органичните продукти? Какви са конкурентните предимства на Смарт Органик пред големите "захарни" компании? Какви са посоките на финансиране, които са привлекателни за Смарт Органик?

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Investbook