Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Идва ли краят на химерния пазарен оптимизъм, предизвикан от ефекта Тръмп

Владимир Сиркаров, Investbook, 21.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

От началото на годината продължава една положителна тенденция на пазарите на акции, особено в САЩ. Това се дължи най-вече на еуфорията, последвала встъпването на Тръмп в длъжност, и анонсирането на сериозни вътрешни реформи. Това повиши доста сериозно очакванията на пазарните участници. Но има редица индикатори, показващи ни, че трябва да внимаваме, че дълговите дисбаланси рано или късно ще се проявят и на пазара на акции, и на икономическото развитие като цяло.

Това каза в предаването Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„От един индикатор, отчитащ разминаването на прогнозите и реалните резултати, виждаме, че резултатите са изненадващи в положителен план, което е много важно за реакцията на пазарните участници. Но същевременно виждаме, че има една много сериозна тенденция на намаляване – т.е. очакванията вече почти се припокриват с реалните резултати. Това показва, че ситуацията се влошава от гледна точка на прогнозите, респективно от гледна точка на финансовите резултати“, отчете още гостът в студиото.

„Постепенно виждаме как този импулс от влизането на Тръмп в Белия дом, от очакванията от новата администрация, постепенно започва да се охлажда. От друга страна, в края на миналата година имахме положителни данни от трудовия пазар, от гледна точка на инфлацията, от пазара на недвижими имоти. А сега виждаме, че индикаторите от последния месец – месец и половина и на макро, и на микро ниво, се влошават. Има една негативна тенденция, нулата все още не е достигната, но се вижда, че реално тези положителни тенденции започват да замират“, заяви още Сиркаров.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Investbook