Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво следва в експеримента с негативните лихви

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 07.04.2017

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В сегашната ситуация на абсолютно необезпечени пари, на активна политика на централната банка, стимулите и цялостната структура на парите и на банковата система е изключително неустойчива и ние трябва да осъзнаем това. Проблемите тепърва предстоят, защото дисбалансите са ужасяващи. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria в водещ Димитър Вучев. 

"Резервите, които са паркирани в ЕЦБ имат наказателна такса и номинално се губи стойност, ако слагат там парите си. Действията на ЕЦБ по линия на лихвените проценти кара търговските банки да търсят алтернатива, а това са ДЦК, които се водят безрискови. Ефектът е сериозното изкривяване на пазара. Европейския банков сектор изпитва сериозни проблеми от гледна точка на рентабилност, защото кривата на доходността почти се изравнява".  

Ще се стигне до доста сериозни проблеми и евентуалното спасяване на търговски банки от страна на ЕЦБ и за това се тупка топката за евентуален екзит от страна на количествената програма, точно, защото Марио Драги си дава сметка, че може да се наложи интервениране в конкретни банки, а чрез количествената серия това може да стане много по-тихомълком, без да трябва да се оперира с нова програма и да се вдига допълнителен медиен шум, който определено не е желан, каза още Сиркаров.

Дали банките ще ни предложат опит за корекция или нов експеримент? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook