Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Какво ни казват икономическите примери на Еквадор и Перу

Владимир Сиркаров, Investbook, 05.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Aко се сравняват макроикономическите показатели на Еквадор от 2007 до 2015 година спрямо тези на Перу, ще се видят интересни съпоставки, въпреки че като цяло и двете страни се развиват положително. Има го елементът на ниската база, който представя управлението на Рафаел Кореа в Еквадор като цяло положително, тъй като предходните периоди за страната са доста тежки – само за 10 години се сменят 7 президента.

Това коментира в Investbook по Bloomberg TV Bulgaria съводещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров.

По думите на Сиркаров от 2007 до 2015 в Перу макроикономическият индикатор БВП на глава от населението се е повишил с 57%, докато в Еквадор е нараснал по-скромно – с 37 на сто, въпреки че правителството в Кито е започнало този период в по-добра позиция.

Според Сиркаров когато говорим за сравнение между Перу и Еквадор, важно е да погледнем и дълга към БВП, както и цената на този дълг (неговата доходност). И при двете Перу отчита доста по-сериозно положително развитие. В Еквадор дългът расте от 27% до 34 на сто от БВП, докато при Перу се отчита понижение – от 28% през 2007 до 25% през 2016, добави още анализаторът.

По думите на Владимир Сиркаров самият Кореа, ако го сравним да кажем с Чавес и Ортега – други леви лидери от региона, е доста по-образован икономически. Той все пак е доктор на икономическите науки и е много по-наясно с макроикономическите процеси.

Повече вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook