Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Политиката на отрицателни лихви на централните банки и ефектът й върху пазарите

Преслав Райков, пазарен анализатор, Investbook, 03.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

„Ситуацията, в която се намираме, е много интересна. Засегнат е един основен индикатор в почти всички икономически модели, било то за прогнозиране, било то за анализ на икономическата ситуация. Това са лихвените проценти. Връщайки се назад във времето, от 2014 водещите централни банки в Европа, водени от ЕЦБ, преминаха в т.нар. монетарни стимули. Единият от тях бяха количествените улеснения, които все още са в сила.

Това обобщи в предаването Investbook с водещ Димитър Вучев пазарният анализатор Преслав Райков. Темата – политиката на централните банки за нулеви и отрицателни лихви и влиянието й върху пазарите и икономиката.

„Централните банкери искаха нещо повече, за да засилят инфлацията и растежа. Така преминахме към негативните нива на депозитните инструменти. Може да се каже, че по този начин централната банка „таксува“ банките. Тук трябва да кажем, че има една т.нар. TR система – не всички средства се таксуват негативно, а само свръхрезервите“, каза още гостът в студиото.

„Интересен е ефектът върху пазарите. При германските 10-годишни облигации или т.нар. „бундове“ например през 2014 доходността беше страхотно ниска. След това, когато започнаха тези негативни действия да се имплементират на пазара, доходността започна да нараства. Можем да отбележим сериозна волатилност“, отчете той.

Според пазарния анализатор ЕЦБ ще спре с количествените улеснения и може да предприеме повишение на лихвите дори и с повече от това на Фед – над 0,25%.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Investbook