Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Пенсионната система в САЩ – коренът на бъдеща криза

Владимир Сиркаров, Investbook, 27.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Може би следващата голяма финансова криза ще бъде базирана именно на проблемите на пенсионната система (на САЩ – бел.ред.), а не толкова заради едни банкови проблеми или срив на пазарите, а от гледна точка на пенсионната система и на фондове, които определено няма да могат да удовлетворят обещания, които са били дадени на пенсиониращите се. Дават се (в статията на Джеф Рийвс, американски анализатор, коментиращ често динамиките в пенсионната система – бел.ред.) примери и в двете насоки – и в изцяло частни пенсионни схеми, и правителствени фондове. Около 550 хил. души са „на червено“, средства от порядъка на $24,1 млрд. Същото се отнася и за минните работници – около 100 хил. души, които също са под риск от редуциране на обещаните пенсии.

Проблемите в пенсионната система в САЩ ли са ключът към нова рецесия – тази тема коментира във „Investbook“ с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„Основните проблеми са свързани най-вече с естеството на финансиране на пенсионните фондове като конюктура, проблемите с регулациите на евентуалното финансиране на пенсионните схеми, както и сегашната ситуация на нулеви и отрицателни лихви, което е изключително тежък удар срещу опита за достигане на доходност, която да удовлетворява чисто инфлационното изяждане на средствата“, обобщи още гостът в студиото.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Investbook