Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Бюджетът на Тръмп – аспектите

Владимир Сиркаров, Investbook, 23.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

На 15 март бе публикуван планът на администрацията на Тръмп за бюджет 2018. Големите въпросителни са кои предложения ще се приемат и кои не, най-вече от Камарата на представителите, които ще имат финалната дума. Този план, по думите на администрацията на Тръмп, е лично негов. Според анализаторите той обаче едва ли ще бъде приет днес.

Това каза в студиото на Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров. Тема в днешното предаване бяха спецификите на анонсирания от администрацията на Тръмп бюджетен план за следващата 2018.

„В плана няма понижение на бюджетните разходи, нямаме и намаляване на бюджетния дефицит - нещо, което беше анонсирано в кампанията на Тръмп. Реално бюджетът ще изглежда така – социалните трансфери и здравеопазването заемат голяма част от бюджетните разходи – около 64%. 7% са нетни лихвени плащания по огромния държавен дълг. Остават едни 30%, като половината от тях са за военното министерство, а другите 15% са вече дискреционни средства за останалите министерства“, резюмира гостът в студиото.

„Добрата новина, е, че няма да има увеличаване на бюджетните разходи като директно увеличаване на дълга, въпреки че през дефицитното харчене също ще имаме нещо подобно, но не в такъв мащаб“, отчете Сиркаров.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Investbook