Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Аспектите на подкрепата за прохождащия бизнес

Ирина Енчева, Endeavor Bulgaria, Симеон Луков и Николай Недев, основатели на Browswave, Investbook, 17.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Глобалната предприемаческа мрежа Еndeavor разшири мрежата си от компании, като вече подкрепя 5 такива на територията на България. Коментар относно дейностите на организацията даде в предаването Investbook с водещ Велко Каменов Ирина Енчева от Endeavor Bulgaria. В студиото бяха и основателите на 5-тата компания, влязла в мрежата на Endeavor – Browswave, Симеон Луков и Николай Недев. Темата на разговора – предприемаческата среда у нас.

„Endeavor Bulgaria е основана през юни 2015 и е част от международната организация Endeavor, оперираща в 27 държави. Основната цел на мрежата е чрез менторство, контакти, социални услуги, които предлагаме, да подпомогнем иновативни бизнес идеи и предприемачи, които са наистина амбициозни в идеите си“, каза Енчева.

Две са важните направления, които се търсят от Endeavor в компаниите, посочи тя. „Едното е бизнес нивото, другото се отнася към самите предприемачи. На бизнес ниво гледаме предлаганият продукт или услуга да имат валидация от пазара, да може бизнесът да се разрасне международно, а компанията да е в такава точка от развитието си, че с малко от правилните ресурси да може да се мащабира доста бързо. Относно предприемачите гледаме да са отворени за нови идеи, да вземат добре обратна връзка, както и да искат да са активна част от предприемаческата екосистема и да дават от своето време и експертиза за обучението на следващото поколение предприемачи“, представи основните критерии на Endeavor Енчева.

„Двамата с Николай сме основатели на Laptop.bg, като това е първия бизнес, който започнахме през 2006 и който все още развиваме активно. Това, което ни привлече в Endeavor е, че имахме нужда от бизнес хора, които да рафинират нашите идеи и да ни помогнат с насоките“, разказа Луков.

„Browswave се роди като нужда на Laptop.bg. Това е инструмент, който събира от ритейлите цените и техните спецификации, като прави анализ. Говорим само за онлайн търговия, но реално в момента Browswave покрива целия арсенал от потребителска електроника, защото няма магазин, който да е офлайн, а да няма онлайн версия“, представи спецификите на проекта Недев.

„Повечето от компаниите, с които сме работили, са от технологичния и IT сектор, но искаме да разнообразим портфейла от компании, които подпомагаме. Вече работим с една компания от аграрния сектор“, коментира Енчева.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook