Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Директните плащания са най-големият въпрос за земеделците

Светлана Боянова, Институт за агростратегии и иновации, Investbook, 10.03.2017

Светлана Боянова, Институт за агростратегии и иновации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светлана Боянова, Институт за агростратегии и иновации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази година започва процесът, в който трябва потребителите и европейските стопани в ЕС да си отговорят на въпроса - дава ли селскостопанската политика достатъчно като очаквания от страна на всички заинтересовани, за да получи тя това силно финансиране, което има – 40% от бюджета на ЕС. Това коментира Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации в ефира на Investbook с Велко Каменов.

Директните плащания са най-големият въпрос за земеделците, отбеляза експертът. Поради тази причина ЕК възложи оценка на въздействието, в която разглежда пет варианта, които следва да бъдат обсъдени. Според първия вариант не се предвижда промяна, при втори вариант – не се очаква да има такава политика, при което тази опция е най-нереалистична. Трети вариант предвижда обвързване на директните плащания с управлението на риска, а четвърти вариант обвързва директните плащания с екологичните изисквания, обясни Боянова. 

Институтът за агростратегии и иновации предлага да се създаде специален стълб за малките и средните фермери, за които да се заделя финансов ресурс, сподели още тя. В целия ЕС е необходимо общоевропейско плащане за фермерите, но всяка една държава членка да има различен пакет в съответствие от нуждите на земеделските производители и държавата. Подобна стъпка обаче има своя положителен и отрицателен ефект, коментира Боянова.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook