Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Фалшивите новини са непобедими, но все пак подлежат на овладяване

Атанас Киряков, главен изпълнителен директор на Ontotext, Investbook, 09.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Темата в днешното издание на Investbook с водещ Велко Каменов са фалшивите новини или т.нар. fake news, начините за анализ и прогнозиране на човешкото поведение на база активността на дадената личност в социалните медии и технологиите за филтриране и предлагане на медийно съдържание. Гост в студиото бе основателят и главен изпълнителен директор на компанията за анализи чрез семантични технологии Ontotext Атанас Киряков.

„Няма никакъв начин да се преборим с фалшивите новини на 100%, защото ако един човек е склонен да повярва дадено нещо, не можеш да му помогнеш. Има част от населението, което винаги ще вярва на такива неща. Изкуственият интелект също не може да бъде толкова съвършен, че даде еднозначен отговор дали нещо е вярно или не, тази статия подвеждаща ли е или не. Да, има неща, които са очевидни глупости, и те могат да бъдат отсяти, но това, което ще стане, е, че генераторите на фалшиви новини ще калибрират своите усилия спрямо технологията. Така че пак ще има фалшиви новини, просто те ще бъдат по-внимателно написани“, коментира гостът в студиото.

Какво тогава е решението? „Това, което технологията може да направи, е да помогне на хората много лесно да проверят истинността на това, което четат. Четейки дадена новина, би ви отнело 20-30 минути, за да разберете това така ли е или не е така. Човек просто не го прави, а продължава нататък и го приема за вярно. Има начин машините да правят по-добър анализ и да ни казват доколко дадена информация е проверена, доколко може да бъде потвърдена от източници с добра репутация“, представи алтернативата Киряков.

Аспектите на фалшивите новини, актуалните тенденции и стратегии за работа със социалните мрежи, каква е тяхната връзка с Доналд Тръмп и Brexit, начините за филтриране на съдържание. Подробния разговор, засегнал тези и други теми, вижте тук: 

 

Последни новини
Още от Investbook